Lees de blogs van Performance

Contact opnemen

Welkom op het blog over prestatieverbetering en meer organisatievraagstukken van Ary Bosker. Hier leest u meer over onze kijk op organisatieverandering, ambiguiteit in organisaties en teamontwikkeling. 

Typ hier tekst

Ary Bosker
 • 22/08/2022 - Ary Bosker 0 Opmerkingen
  Blog 10: Het vermogen van podiumkunstinterventies

  Waarom werken theatrale werkvormen, mits zorgvuldig ontworpen en begeleid, bij organisatieveranderingen zo effectief? In deze blog wordt er ingegaan op die vraag. 

  Ary Bosker begeleidt sinds 2007 veranderprocessen in organisaties, met behulp van theatrale vormen. Daarnaast is hij werkzaam als (interim-) manager. Vanaf eind jaren '80 tot medio '90 won hij samen met Ruben van Gogh de publieksprijs tijdens het landelijk studentencabaretfestival in Groningen en werd hij geselecteerd voor Cameretten. Vanaf begin van deze eeuw schreef hij scripts, regisseerde en voerde hij theaterperformances soms ook zelf uit, in opdracht van evenementenorganisaties, onderwijsorganisaties, landelijke musea en de industrie.

  Hij is oprichter van Performance - instituut voor prestatieverbetering (www.performance-prestatieverbetering.nl).

  Lees meer
 • 08/05/2022 - Ary Bosker 0 Opmerkingen
  Blog 9: Organisaties als interpretatiesystemen van dubbelzinnigheid

  Organisaties hebben behoefte aan antwoorden op vragen die ze hebben over hun omgeving. Daarvoor dienen ze interpretaties te doen. Er moet vaak letterlijk door een zee aan ambique en paradoxale gebeurtenisssen worden gewaad en betekenis worden gegeven. Het interpretatieproces in organisaties is zeker niet eenvoudig en voegt zich niet in een lineair, mechanistische metafoor. 

  Lees meer
 • 26/12/2021 - Ary Bosker 0 Opmerkingen
  Blog 8: De kunst van de illusie; het gebruik van de theatermetafoor

  Het is mijns inziens geen toeval dat podiumkunsten en organisatieontwikkeling in mijn leven middels Performance zich innig met elkaar hebben vervlochten: deze verstrengeling valt mij kennelijk toe. Dat heeft met ongetwijfeld met mijn ‘zijn’ te maken maar ook met de wonderlijke overeenkomsten tussen de twee. 

   

  Lees meer
 • 15/08/2021 - Ary Bosker 0 Opmerkingen
  Blog 7 De kracht van dubbelzinnigheid in organisaties

  Ambiquiteit in organisaties uit zich in een enorme variatie van doelen, werkprocessen en acties. De reflex, voortkomend uit jaren '70 - '90 van de vorige eeuw, is om deze dubbelzinnigheid uit te bannen.

  Deze blog is een pleidooi om in het huidig tijdsgewricht organisaties in transitie deze dubbelzinnigheid juist te gebruiken als kracht.

  Lees meer
 • 18/08/2019 - Ary Bosker 0 Opmerkingen
  Blog 6

  Voor de zomer meldde zich bij Performance een topsporttalent. Na een traumatische crash een paar jaar geleden beleefde hij nog steeds pijn. Ondanks dat medicatie, chirurgie ((operatie), sensorische modulatie was toegepast, bleef de oorzaak onduidelijk en was weefselschade objectief niet aantoonbaar. Omdat de pijn zich volgens het talent toch bleef voordoen, adviseerde een medisch specialist Performance raad te plegen.

  Lees meer
 • 18/08/2019 - Ary Bosker 0 Opmerkingen
  Blog 5

  Geen enkele professional wil en laat zich vrijwillig advies geven door de expert. Van nature is er een weerstand tegen de persoon die het kennelijk beter meent te weten op het eigen terrein. Beleefdheid, hiërarchische dwang of externe druk dwingen misschien tot ontvankelijkheid, echter er is meermalen sprake van schijn; niets erger dan die externe betweter.

  Lees meer